Együtt a fiatalokért a Körösök Völgye Natúrparkban is!

A hazai natúrparkok képviselői ismét találkozhattak a Magyar Natúrpark Szövetség, Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület közös rendezvényén, az EFOP-5.2.2-17-2017-00017 - Együtt a fiatalokért! projekt keretében, Békéscsabán.

 

Az október 5-i rendezvényen megismerkedhettünk számos kitűnő hazai szakemberrel, az előadások után viták is kialakultak, hiszen a natúrparkokhoz kapcsolódó, fiatalokat megmozgató események, környezeti nevelési programok módszertana, indíttatása, lebonyolítása, helyszínei nagy mértékben különböznek. A különbözőségek lehetőséget adnak arra, hogy mindenki megtalálja a neki szimpatikus módszert, de természetesen a különböző vélemények ütköztetését is elősegíti.

A rendezvényen köszöntőt mondott Vantara Gyula, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnöke, és Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke is.

A szakmai műhely első előadását Márk-Nagy Jánostól hallhattuk, aki az Erdélyi Kárpát Egyesület képviseletében érkezett. Az egyesület a fiatalok, főként 5-12 éves gyermekek természetvédelmi tevékenységekbe való bevonásával foglalkozik. Előadásában bemutatta az Amerikai Egyesült Államokban honos, Junior Ranger programot, mely 1903-ban indult el a Yosemiti Nemzeti Parkban, melyet Románia területén is adaptáltak. A program keretében ezidáig 108 tábort szerveztek. Márk-Nagy János szerint az egyik legfontosabb kihívás az, hogy a pedagógusok számára rendelkezésre álljon módszertani és szakmai információ, hiszen ők érik el a legtöbb gyermeket. Az egyesület a Pro Park Alapítvánnyal elindított egy programot, amelynek célja, hogy kidolgozzanak egy gimnáziumokba bevihető tantervet a gyerekek természetközeli szemléletmódjának fejlesztésével kapcsolatos javaslatokkal.

A magyar ökoiskolai rendszert Tóthné Tímár-Geng Csilla mutatta be. Jelenleg hazánkban mintegy 1000 ökoiskola működik, melyeknek 70 %-a általános iskola. Az ökosikolák egységes kritériumrendszer alapján működnek, mely alapján az iskolák nyomonkövetése folyamatos.

Koszecz Sándor, „Okos vidék, avagy a fiatalok megtartása új közösségi terek mentén – Kollabor” című előadásában a XXI. század, fiatalokat megtartó lehetőségiről beszélt, melynek egyik legfontosabb eszköze egy ultramodern közösségi tér. A Kollaborban lehetőség van főzni, pihenni, CNC esztrega paddal és 3D nyomtatóval dolgozni. A Kollabor a vidéki fiatalok számára jelent lehetőséget arra, hogy kipróbálhassák a tudásukat anélkül, hogy Budapestre kellene utazniuk, illetve arra, hogy olyan fiatalokkal találkozhassanak, akiknek hasonló az érdeklődési körük.

Az ezek után következő Kemencés Tanya egy olyan közösségi tér, mely szöges ellentétben áll a Kollaborral, bár a hely fenntartásának célja ugyanaz: helyet, időt és figyelmet fordítani a fiatalokra. A Kemencés Tanyát Szlávik Krisztina a mezőkovácsházi Művelődési Ház vezetője és helyi pedagógusok, a fiatalok véleménye alapján alakították ki. Fontos, hogy oly módon hoztak lére egy, a hagyományokra, helyi értékekre alapozott közösségi teret, melyet a bevont fiatalok számára fontos szempontok alapján terveztek meg. A fiatalok ezen a helyen koncerteken vehetnek részt, tanulhatnak, főzhetnek, kipróbálhatják magukat olyan dolgokban, melyek eddig ismeretlenek voltak számukra. Az előadás utáni beszélgetés során nyilvánvalóvá vált, hogy a közösségi terek önmagukban nem oldják meg a fiatalok közösségi szerveződésével kapcsolatos hiányokat, nagyon fontos, hogy a közösségi terekhez kapcsolódjanak szervezett programok is.

A következő előadó, Hagyáné Takács Ibolya, a kertészetében feleslegessé váló növények felhasználásáról, illetve a Zöld Óvoda programról beszélt. A fel nem használt növényeket az óvodák zöldítésére ajánlotta fel, illetve kidolgozott egy komplex programot, melynek során élménydús foglalkozások keretében ismerteti meg az óvodáskorú gyermekekkel a kertművelést.

Gurbán Líviusz, a Körök Völgye Natúrpark Egyesület munkatársa részletesen bemutatta az egyesület tevékenységeit, elsősorban azokra fókuszálva, melyek középpontjában a gyerekek állnak. Fontos a gyermekek élményekkel való bevonása, melyhez sokszor a legkülönfélbb eszközök bizonyulnak hatékonynak, mint amilyen pl. a komposztállat-simogatás.

Október 6-án Boldog Gusztáv túravezetővel Póstelekre kerékpároztak a résztvevők.

A túra egy helyi védettséget élvező területről indult, az Élővíz csatorna mentén halad, mely során megtekintettük a csatorna mentén a belterület és külterület jellegzetes élővilágát. A Csabai Körtúra mentén kulturális és természeti értékek mellett érkeztünk Póstelekre, ahol a pósteleki kastélyparkot, a kastélyromot valamint a Wenckheim-Széchenyi tanösvényt néztük meg. A Pósteleken működő Körös Klub által működtetett Boros László Kutatóházba is ellátogattunk, ahol a Körös Vidékre jellemző növénytársulásokat őrzi és gondozza a civil szervezet.

A kétnapos rendezvény során számos szakmai vita alakult ki, a natúrparkok szakemberei között tovább fejlődtek a szakmai kapcsolatok. A szombati túra pedig valószínűleg kikapcsolódásnak sem volt utolsó!

 

Forrás: irottko.hu
  |  

Híreink

  |  

Közösség

  |  

Natúrparkjaink

  • Írottkő Natúrpark
  • Vértesi Natúrpark
  • Pannontáj-Sokoró Natúrpark
  • Cserhát Natúrpark
  • Szatmár-Beregi Natúrpark
  • Hét Patak Gyöngye Natúrpark
  • Gerecse Natúrpark
  • Körösök Völgye Natúrpark


A honlap a Magyar Natúrpark Szövetség megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült.
(Projekt azonosító: NEA-UN-14-SZ-1227)