Hazánk 10. natúrparkja, a Szigetköz Natúrpark

Magyarország tízedik natúrparkját Győr-Moson-Soporon megyében, a Szigetközben található Lipóton avatták fel 2018. március 28-án. A hivatalos natúrpark névhasználati címet jelképező oklevelet dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség orszgágyűlési képviselője adta át dr. Pető Péternek, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnökének.

 

 

 

A Szlovákia és Magyarország között határon átnyúló együttműködési projekt keretében készült el a Szigetköz Natúrpark szakmai háttértanulmánya, melyben nagy hangsúlyt kap a természetközeli agrárgazdálkodás terjedésének elősegítése, az ökoturizmus, a környezettudatos nevelés, szemléletformálás, gyermekek és felnőttek számára egyaránt. A cím elnyerését több mint két évtizedes felkészülés előzte meg.

A Szigetközi Natúrpark közel 300 négyzetkilométer területű, 26 önálló településből álló térség.

 

Dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke is ünnepi beszéddel köszöntötte az rendezvényre érkező közösséget. Beszámolójában kiemelte:

A natúrparki munka 1992-ben indult és a végtelenbe tart. A mai nap egy nagyon fontos stáció: a Szigetköz Natúrpark keresztelője. Az a nap, amikor a több éve tartó kezdeményezésünket már hivatalosan is Szigetköz Natúrparknak hívhatjuk.

Az ezer sziget országában kultúrkincset hordozunk. Célunk: a természet, a táj és az abban élő és alkotó ember harmóniája. a természeti és a kultúrtáj megőrzése. Ezt szeretnénk a jövő magyar generációjának átadni és ezekből építkezve szeretnénk határon túli barátainknak segítséget nyújtani, hogy ami korábban földrajzi, néprajzi és természeti kincsek tekintetében összetartozott, az a következő ezer évben is összetartozzon, országhatároktól függetlenül.

 

A kormány által is kiemelt fontosságról nyilatkozott Dr. Rácz András, környezetügyért felelős helyettes államtitkár, aki arról beszélt a ünnepségen résztvevőknek, hogy miért is olyan komoly munka a Szigetköz Natúrpark Egyesület eddig véghezvitt munkája.

 

Ma elérkezett az a pillanat, ami egy valódi csoda! Annak a csodája, mely megmutatja és bizonyítja, hogy ha közösen akarunk valamit, akkor az - bármilyen elképzelhetetlennek tűnik is -, meg tudjuk valósítani!” - mondta köszöntő beszédében dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki az agrártárca által aláírt Oklevéllel érkezett a rendezvényre.

A Szigetköz Natúrpark megalakításánál nem az volt a cél, hogy hogyan mélyítsük az árkot, hanem mindvégig azon dolgoztunk, hogyan építsünk új hidat. Hogyan építsünk együttműködéseket egymás között.. – és ez óriási előrelépése térségünknek.

Nyertünk! Nyert Szigetköz! Mi pedig egy olyan értéket kaptunk, ami még tovább fejlődhet és ennél nagyobb kincs nincsen! -folytatta az államtitkár.

 

Kiemelte, hogy elengedhetetlenül szükséges az egyeztetés a Csallóköz természeti értékeiért felelős munkatársakkal. A Szigetköz Natúrpark alkalmas lehet a térség specifikus problémáival kapcsolatban az érdekképviseletre és lobbi-tevékenységre is. Ilyen például a csípő szúnyog kérdése, a hód kártételek megelőzése, valamint az elárasztásos vízpótlás – fogalmazott az államtitkár, aki reméli, hogy ezzel erősödik a Szlovákiában és Magyarországon, a Szigetköz-Csallóköz térségében tevékenykedő állami és civil természetvédelmi, környezetvédelmi és turisztikai szervezetek együttműködése is.

 

A Magyarországon működő natúrparkok (a Vértesi, az Írottkő, a Pannontáj- Sokoró, a Cserhát, a Szatmár-Beregi, a Hét Patak Gyöngye, a Gerecse, a Koppányvölgy, a Körösök Völgye, a Szigetköz) száma ezzel tízre emelkedett.

 

Az eseményről készült fotók:

http://www.infoszigetkoz.hu/kepek/lista/szigetkoz-naturpark-cimatado-nnepseg-2018-03-28

Forrás: irottko.hu
  |  

Híreink

  |  

Közösség

  |  

Natúrparkjaink

  • Írottkő Natúrpark
  • Vértesi Natúrpark
  • Pannontáj-Sokoró Natúrpark
  • Cserhát Natúrpark
  • Szatmár-Beregi Natúrpark
  • Hét Patak Gyöngye Natúrpark
  • Gerecse Natúrpark
  • Körösök Völgye Natúrpark


A honlap a Magyar Natúrpark Szövetség megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült.
(Projekt azonosító: NEA-UN-14-SZ-1227)