Hetés kapta idén az Európa Tanács Táj Díját

2016. június 8-án  az Európai Táj Egyezmény tájdíjról szóló tematikus műhelykonferenciájának terepi napja Bödeháza település határában került megrendezésre. 

A 2013 októberében indult mintaprogram az egyedi tájértékek kataszterezésére és zöldút keretében történő hasznosítására, amelynek célja a magyar-szlovén határtérségében fekvő, tíz kistelepülést (Bödeháza, Gáborjánháza, Szíjártóháza,  Zalaszombatfa, Göntérházának (Genterovci), Kámaházának (Kamovci), Radamosnak (Radmozanci), Zsitkócnak (Zitkovci), Hídvégnek (Mostje), Bánutának (Banuta) magában foglaló, mindössze néhány ezer főt számláló népességű mikrotérség, a Hetés értékes természeti és kultúrtörténeti jellegű tájelemeinek a helyi közösségek részvételével történő felmérése, valamint tényleges megőrzési és fenntartható hasznosítási lehetőségük feltárása volt. A mintaprogram 2015-ben elnyerte a Magyar Tájdíjat, majd a Földművelésügyi Minisztérium – hazai nyertes pályaműként – ezt a programot terjesztette fel az Európa Tanács Táj Díja pályázat 2015. évi fordulójára. A hivatalos döntés értelmében az Európa Tanács 2015. évi Táj Díját a magyar pályázat nyerte el, ezért a tanulmányút keretében a győztes pályázati program helyszíni bemutatására került sor a Hetésben.

A Herman Ottó intézet által szervezett terepi nap résztvevői az Európai Táj Egyezmény részes országainak és az Európa Tanácsnak a delegáltjai voltak számos nyugat-európai országból, valamint a Magyar Natúrpark Szövetség is.

Bödeházán Vígh László országgyűlési képviselő mellett a helyi polgármesterek, helyi közösségek vezetői, a falvak képviselői várták a vendégeket, akikkel együtt az egyik célállomásra, a Barátság Parkba gyalogolva több tájértékkel, útmenti keresztekkel, a kápolnákkal, a kódisállásos házakkal és a csipkés pajtákkal ismerkedtek meg útközben. A parkba érve Bíró Janez kifeszített zsinórokra felcsipeszelve régi fényképgyűjteményén túl a nemzeti parkok, natúrparkok és zöldutak is itt tudtak bemutatkozni, de jelen voltak a Határtalan madár alkotói, Árvay László és Balog Anita is. A falvaknak sikerült bemutatni mindazt a sok szépet, hetési hímzést, szőttest, fumut, kosárkötést, kerek perec sütést, tökmagolajat...ami mind Hetés jellemzői közé tartoznak.

Ezt követően az út Dobronakra vezetett, ahol a vendégek megnézhették a régi hetési templomot, és végül a lendvai Vinárium toronyból tekinthettünk vissza a hetési tájra! Lendva alpolgármestere Horváth Ferenc köszöntötte a jelenlévőket, és hívta meg őket egy koccintásra a helyi borokkal.
A vendégek nagyon elégedettek voltak az egész nappal, és ezúton is köszönik azt a sok szeretet, kedvességet, amit a helyiektől kaptak.

Forrás: irottko.hu
  |  

Híreink

  |  

Közösség

  |  

Natúrparkjaink

  • Írottkő Natúrpark
  • Vértesi Natúrpark
  • Pannontáj-Sokoró Natúrpark
  • Cserhát Natúrpark
  • Szatmár-Beregi Natúrpark
  • Hét Patak Gyöngye Natúrpark
  • Gerecse Natúrpark
  • Körösök Völgye Natúrpark


A honlap a Magyar Natúrpark Szövetség megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült.
(Projekt azonosító: NEA-UN-14-SZ-1227)

Pannontáj-Sokoró Natúrpark
Európai Szociális Alap