III. Országos Natúrparki Vetélkedő a Cserhát Natúrpark és a Magyar Natúrpark Szövetség szervezésében

Május 17. és 19. között Felsőtoldon illetve Hollókőn, a Cserhát Natúrpark területén zajlott a natúrparkok diákcsapatainak vetélkedője. Az Országos Natúrparki Vetélkedő a 2017-es kőszegi, majd a 2018-as győrújbaráti vetélkedő után immár harmadszor került megrendezésre, ezúttal Nógrád megyében.

 

Az Országos Natúrparki Vetélkedő döntőjére a hazai natúrparkok és natúrpark kezdeményezések 3 fős, felső tagozatos diákcsapatokkal jelentkezhettek.
A döntőre való jelentkezés alapfeltétele volt, hogy 2019 tavaszán kerüljön megrendezésre egy helyi natúrparki vetélkedő a natúrpark területén működő általános iskolák részvételével (minimum 3 iskola).
A döntőbe a helyi győztes csapatok kerülhettek be.
Idén 8 helyszínen került sor helyi vetélkedő lebonyolítására, így a döntőben a következő natúrparkok és natúrpark kezdeményezések csapatai vehettek részt:


Vértesi Natúrpark, a Körösök Völgye Natúrpark, a Kapos-hegyháti Natúrpark, a Cserhát Natúrpark, a Szigetköz Natúrpark, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark, Írottkő Natúrpark, illetve a tervezett Vasi-Hegyhát-Rábamente Natúrpark.


A program pénteken a csapatok bemutatkozásával indult. A bemutatkozások alkalmával a csapatok röviden ismertették a legfontosabb tudnivalókat a natúrparkról, ahonnan érkeztek, majd ismerkedés gyanánt közösségépítő játékokkal ütötték el az időt a gyerekek.

A csapatok bemutatkozása


Szombaton 9 órakor Ispán Dániel vezetése mellett a csapatok és a felkészítő tanárok a kék túrajelzés mentén sétáltak át Hollókőre. A túra közben Ispán Dániel, a Cserhát Natúrpark túravezetője rengeteg információval látta el a gyermekeket a Cserhát Natúrpark természeti, történelmi, kultúrtörténeti értékeiről. Hollókőre érve a hollókői vár megtekintése következett, ahol a fáradt gyermekcsapat izgalmas, történelmi utazással fűszerezett fegyverbemutatón vett részt.

 

Fegyverbemutató a Várban

Idegenvezetés mellett néztük meg az Ófalut Hollókőn

Ezután következett a vetélkedő, melynek feladatai között voltak kvízjátékok, melyek a natúrparkokkal kapcsolatos tudást mérték fel, ügyességi játékok, de a feladatok között szerepelt pl. iránytű helyes használatának bemutatása is. A feladatokat a Cserhát Natúrpark munkatársai, Ispánné Péter Éva és Ispán Dániel állították össze.
Az egyes állomásokon a feladatok teljesítését minden csapat sikerrel vette, de a legjobbak azt is hamar megértették, hogy leghatékonyabban a csapattagokkal való együttműködés és a digitális technológia fejlődése miatt egyre kisebb szerephez jutó, józan belátás révén oldhatják meg a feladatokat.


Elsőként a Pannontáj-Sokoró Natúrpark csapata végzett. A Hegypásztor Kör (Vasi-Hegyhát-Rábamente) csapata a második helyezést nyerte el, a bronzérmet pedig az Írottkő Natúrpark csapata vehette át.
Reményeink szerint a vetélkedő után a gyermekek élményekkel gazdagon, számos új, a hazai natúrparkokkal kapcsolatos ismerettel felfegyverkezve tértek haza.

Az eredményre várva

Az Írottkő Natúrpark csapata

A Hegypásztor Kör (Vasi-Hegyhát Rábamente) csapata

Első helyezett a Pannontáj-Sokoró Natúrpark csapata

 

 

Forrás: irottko.hu
  |  

Híreink

  |  

Közösség

  |  

Natúrparkjaink

  • Írottkő Natúrpark
  • Vértesi Natúrpark
  • Pannontáj-Sokoró Natúrpark
  • Cserhát Natúrpark
  • Szatmár-Beregi Natúrpark
  • Hét Patak Gyöngye Natúrpark
  • Gerecse Natúrpark
  • Körösök Völgye Natúrpark


A honlap a Magyar Natúrpark Szövetség megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült.
(Projekt azonosító: NEA-UN-14-SZ-1227)

Pannontáj-Sokoró Natúrpark
Európai Szociális Alap