Műhelybeszélgetés az Európai Táj Egyezmény kihirdetésének 10 éves évfordulóján

A Földművelésügyi Minisztérium és a Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes műhelybeszélgetésre hívta a táj iránt elkötelezett szakembereket 2017. október 3-ára, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába.

Műhelybeszélgetés az Európai Táj Egyezmény kihirdetésének 10 éves évfordulóján

 

A rendezvény dátuma nem tudatosan, de egy napra esett dr. Mőcsényi Mihály professzor temetésével, így a jelenlévők a konferenciát a rá való emlékezéssel kezdték.  „Ember nélkül nincs táj”- vallotta dr. Mőcsényi Mihály és a jelenlévő, őt ismerő szakemberek azt mondták, a nap programja méltó Professzor úr munkásságához.

Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólójának köszöntője után Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár az Európai Tájegyezményhez kapcsolódó hazai feladatokról és eredményekről beszélt. 2017-ben elfogadásra került a Nemzeti Tájstratégia, és jelenleg készül az ország tájkarakter alapú térképezése, tipizálása.

Füleky Zsolt építészeti és építésügyi felelős államtitkár a településkép és az épített környezet védelméről, valamint a táj és az ember kapcsolatáról tartott előadást, Dr. Latorcai Csaba társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár pedig a települési szintű és a táji léptékű örökségvédelem fontosságát hangsúlyozta.

Balczó Bertalan, az FM Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályvezetője a Nemzeti Tájstratégia elfogadásáról tartotta meg vitaindító előadását, majd a felkért hozzászólók nyújtottak bepillantást a területi monitoringról, a területrendezés, településrendezés monitorozásáról, valamint a távérzékelés és a tájobszervatóriumok működéséről. Dr. Agócs Ilona jogi főreferens a táj változása iránti érzékenységről beszélt az ombudsmani gyakorlat alapján.

A műhelybeszélgetés második részében a Magyar Tájdíj kapta a főszerepet. Kincses Krisztina, az FM főtanácsosa a hazai végrehajtás folyamatáról beszélt, majd az elmúlt években tájdíjat nyert szervezetek és projektek mutatkoztak be: Mátraderecske Község Önkormányzata (Forgó Gábor), a Kaptárkő Egyesület (Havasi Norbert), az Által-ér Szövetség (Musicz László). A Herman Ottó Intézet részéről Tar Gyula ismertette az Intézet részvételét ismertette a Mesés Hetés Program során, valamint az Európai Tájdíjról beszélt. Bedő Andrea, az Európai Tájdíjat nyert Mesés Hetés Programról mesélt, megtudhattuk, mi történt a tájdíj óta. A határ két oldalán található hetési települések közösségei összejárnak, közös pályázatból fejlesztik a Barátság parkot, és minden településen újra van olyan ember, aki tudja készíteni a helyi ételt, a fumut, számos hagyomány újjáéledt a program hatására.

A műhelybeszélgetés Pádárné dr. Török Éva összefoglalójával és kötetlen beszélgetéssel zárult.

 

Székely Rita

alelnök

Forrás: irottko.hu
  |  

Híreink

  |  

Közösség

  |  

Natúrparkjaink

  • Írottkő Natúrpark
  • Vértesi Natúrpark
  • Pannontáj-Sokoró Natúrpark
  • Cserhát Natúrpark
  • Szatmár-Beregi Natúrpark
  • Hét Patak Gyöngye Natúrpark
  • Gerecse Natúrpark
  • Körösök Völgye Natúrpark


A honlap a Magyar Natúrpark Szövetség megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült.
(Projekt azonosító: NEA-UN-14-SZ-1227)

Pannontáj-Sokoró Natúrpark
Európai Szociális Alap