Natúrparkok rendezvényei a Táj Nemzetközi Napján

A magyar natúrparkok idén harmadik alkalommal csatlakoztak tájséták meghirdetésével a Táj Nemzetközi Napja alkalmából megszervezésre kerülő rendezvénysorozathoz.

A kezdeményezés  kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását hivatott elősegíteni.  A Nemzetközi Tájnapot a 2000-ben, Firenzében elfogadott Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében hirdette meg a strasbourgi székhelyű Európa Tanács. A tájakat elsőként és átfogóan középpontba állító nemzetközi egyezmény hazai kihirdetéséről szóló törvényt 2007-ben fogadta el az Országgyűlés.

A tájnapi rendezvények szervezői és a résztvevők száma is évről-évre nő, idén 8 natúrparkban mintegy 1000 fő vett részt a szervezett eseményeken.

 

Túra

 

Helyszín, dátum

Bor, langalló, Sokoró – Pannontáj-Sokoró Natúrpark

 

Felpéc, 2019. október 20.

III. Kísértetjárta Túra a Vörös Barátok Nyomában – Pannontáj-Sokoró Natúrpark

 

Sokorópátka, 2019. október 19.

Határtalan Fekete-Körös Biciklitúra – Körösök Völgye Natúrpark

 

Békéscsaba, 2019. október 19.

Táj Nemzetközi Napja a Körösök Völgyében – kerékpártúra a Tanyák a Körösök Körül hálózat tagjaihoz – Körösök Völgye Natúrpark

 

Békéscsaba, 2019. október 20.

„Megérett a szőlő” – Tájnapi séta a Kőszegi Kálvária-hegyen – Írottkő Natúrpark

 

Kőszeg, 2019. október 20.

Az ősz szépsége a Vasi-hegyháton  - előkészítés alatt álló Vasi-Hegyhát-Rábamente Natúrpark

 

Oszkó, 2019. október 19. 

Barangolás a Vértes belsejében 2.

 

Vitányvár (Vértessomló), 2019. október 20.

 

Kimlei Ökokert bemutató és Duna-parti séta

 

Kimle, 2019. október 21.

Tájnapi tájséta a Bujáki várhoz – Cserhát Natúrpark

 

Buják, 2019. október 20.

Tájséták a Hét Patak Gyöngye Natúrparkban

Alsómocsolád és Kárász, 2019. október 20.

 

 

 

Natúrparkjaink immár több mint két évtizede tevékenykednek az élő és élhető vidéki tájak erősítése érdekében. A helyi hagyományokon alapuló, ugyanakkor a táj védelmében és a térségfejlesztésben is az innovatív megoldásokat kereső natúrparki közösségek száma évről évre örvendetesen gyarapszik - az idén ismét 3 térség kapta meg a "natúrpark" névhasználati címet a természetvédelemért felelős minisztertől: megalakult a Zselici Ezüsthárs Natúrpark, a Tápió Natúrpark, illetve a Pilisi Hegyek Natúrpark is, így már 15-re növekedett a natúparkok száma hazánkban.

 

Képes élménybeszámoló a szervezett tájsétákról:

A Vértesben 15 fő indult útnak a Vitányvártól.

Az Írottkő Natúrpark 4 km-es tájsétáján 26-an vettek részt, a résztvevők felkereshették a fejlesztés alatt álló Koronaőrző emlékhelyet, az idei évben megvalósult zártkerti pályázat keretében létesült Ciszterci-kert (városi gyümölcs- és szőlőkert) és városi gesztenyeliget fejlesztéseit is. Emellett a Kálvária-templomtól és a Szulejmán-kilátóból megcsodálhatták Kőszeg városának csodálatos panorámáját, és útközben megismerhettek az idén nyáron elkészült Ördögárok geológiai tanösvényt is.

A Pannontáj-Sokoró Natúrpark munkatársai 3 helyszínen is szervezetek túrát. Idén is a Vörös Barátok legendáját felidéző esti túra volt a legnépszerűbb, 350 fő indult felfedezni a natúrparkot! A Bor, langalló, Sokoró túrán 24-en ismerkedtek meg a felpéci tájházzál és tájházi pincével, borászati hagyományokkal.

A Körösök Völgyében 35 fős kerékpáros csapat látogatott el az Eszter tanyára és ismerte meg az alföldi táj szépségét, egyediségét, a tanyát. (élménybeszámoló)

A Hegypásztor Kör (Vasi-Hegyhát-Rábamente natúrpark-kezdeményezés) ismét csatlakozott a tájnapi eseményekhez: elsőként az öreg tölgyeket nézték meg az oszkó szőlőhegy régi hegykapujánál, majd a pincesor alatt elhaladva a szántóföldek között vezető úton jutottak a faluba. Innen az út a Római katonák útjára vitt. Az alsóújlaki őshonos állatparkhoz közeledve egy fennsíkon már láthatók a legelő bivalyok és szürke marhák. Az állatparkban hústermékekből összeállított kóstolót kaptak a túrázók.

 

Forrás: irottko.hu
  |  

Híreink

  |  

Közösség

  |  

Natúrparkjaink

  • Írottkő Natúrpark
  • Vértesi Natúrpark
  • Pannontáj-Sokoró Natúrpark
  • Cserhát Natúrpark
  • Szatmár-Beregi Natúrpark
  • Hét Patak Gyöngye Natúrpark
  • Gerecse Natúrpark
  • Körösök Völgye Natúrpark


A honlap a Magyar Natúrpark Szövetség megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült.
(Projekt azonosító: NEA-UN-14-SZ-1227)

Pannontáj-Sokoró Natúrpark
Európai Szociális Alap