Ökoturisztikai konferencia Sopronban

Magyarország Kormánya 2018-at a családok évének nyilvánította. Ebből a magyar nemzeti parkok is kiveszik részüket, hiszen a családbarát ökoturizmus legnagyobb volumene a nemzeti parkoknál van – fogalmazott dr. Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára az eseménysorozat nyitányaként szolgáló Testi-lelki feltöltődés – az ökoturisztika szerepe az egészségmegőrzésben című konferencián, május 25-én, Sopronban.

Az államtitkár elmondta: a családok éve jegyében a nemzeti parkok hete programsorozat záró hétvégéjét a családoknak szentelik, külön nagycsaládosoknak szóló programkínálat összeállításával. Hozzátette: az idei rendezvénynek az ad különös jelentőséget, hogy 20 éve vált a nemzeti parkok tevékenységének szerves részévé az ökoturizmus, a természetvédelmi bemutatás hatékony eszközeként.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete ökoturisztikai rendezvénysorozatot immár 12. alkalommal rendezik meg, amelyre idén is egy héten át várják az érdeklődő szakembereket, látogatókat, családokat.

Reischl Gábor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a nemzeti parkoknál extra programok vannak a héten, itt Sopronban pedig a bornapokkal egyidejűleg került megrendezésre az esemény.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron alpolgármestere is köszöntötte a megjelenteket. Sopron és a Fertő- táj ideális az ökoturizmusra, Nagycenkkel és Fertőddel kincs van a kezükben, mondta. Számos kerékpáros és egyéb fejlesztés fog megvalósulni a térségben a közeljövőben, mely ezt a vonalat erősíteni fogja.

Pádárné dr. Török Éva, az Agrárminisztérium osztályvezetője Az ökoturizmus helye és szerepe a nemzeti park igazgatóságok feladatkörében címmel tartotta meg előadását, melyben ismertette a Századvég kutatását a Nemzeti Parkokra vonatkozóan. 1000 fő körében végeztek felmérést, melyből számos információt kaptak a nemzeti parkok ismertségéről.

Például kimutatták, hogy a parklátogatók elsősorban férfiak, magasan kvalifikáltak, gazdaságilag aktívak, magas nettó jövedelemmel rendelkeznek, és nagyobb településen élnek. 2013-ban is volt egy hasonló kutatás, a két eredmény összehasonlításából látszik, hogy azóta már jobban ismerik az emberek a nemzeti parkokat. Látogatóközpontokba az idősebbek, magasabb iskolai végzettségűek, gazdaságilag aktív korosztály jár. A látogatószám nem növekszik arányosan a létesítmények számának növekedésével, az infrastrukturális háttér bővítésével.

2017-ben 1,6 millió regisztrált látogatója volt a nemzeti parkoknak.

Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója az ökoturizmus szerepéről beszélt, mely napjainkban egyre felértékelődik. A Nemzeti Turizmus Fejlesztési Stratégia 2030. fő üzenete: „Megosztani Magyarország iránt érzett szeretetünket”. A dokumentum kitér az öko-, aktív- és zöldturisztikai tevékenység fontosságára is. Ismertette a kiemelt turisztikai térségeket, melyek a magyarországi vendégéjszakák 34 %-át adják jelenleg. Újabb térségek kijelőlése van tervben, ezekkel a vendégéjszakák 54 %-a a kiemelt turisztikai térségekben realizálódna.

2 napos mérést hajtottak végre a Pilisben, azt vizsgálták, merre megy a turista, mennyi időt tölt el itt. 41 mérési ponton töltettek ki egy 26 kérdésből álló kérdőívet, valamint becslések alapján kapták meg az eredményt. A fejlesztések és a marketing szempontjából is nagyon fontos lenne tudni a pontos célcsoportot.

 

Gyertyás János, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete részéről a családok preferenciáiról beszélt, melyek egy nyaralás szempontjából szerepet játszanak. Elmondta, hogy a NOE 1987. óta működik 160 helyi szervezettel, és 2015-ben egy kutatást végeztek arról, hogy milyen üdülési formákat kedvelnek a nagycsaládok, a nagycsaládosok.

A beszámolót és a fotókat Székely Rita készítette.

 

Forrás: irottko.hu
  |  

Híreink

  |  

Közösség

  |  

Natúrparkjaink

  • Írottkő Natúrpark
  • Vértesi Natúrpark
  • Pannontáj-Sokoró Natúrpark
  • Cserhát Natúrpark
  • Szatmár-Beregi Natúrpark
  • Hét Patak Gyöngye Natúrpark
  • Gerecse Natúrpark
  • Körösök Völgye Natúrpark


A honlap a Magyar Natúrpark Szövetség megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült.
(Projekt azonosító: NEA-UN-14-SZ-1227)

Pannontáj-Sokoró Natúrpark
Európai Szociális Alap