Szakmai műhely Győrújbaráton az EFOP Együtt a fiatalokért! projekt keretében

Május 18-án tartottuk az EFOP 5.2.2 Transznacionális együttműködések, Együtt a fiatalokért! projekt 3. szakmai műhelyét, melynek keretében a Pannontáj-Sokoró Natúrparkhoz kapcsolható környezeti nevelési programokat ismerhettük meg.

A rendezvényen köszöntőt mondott Székely Rita, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark elnöke, illetve Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke.

A rendezvényen röviden bemutatásra került a Győri Gyermektábor, melyet 98%-ban a győri iskolás korú gyermekek használnak.

Bedő Károlyné, a Földművelésügyi Minisztérium Környezettudatos Nevelésért és Szemléletformálásért Felelős Főosztályának képviseletében „Nincs B terv, mert nincs B bolygó” címmel tartott előadást, melyben összefoglalta, hogy a Főosztály milyen programokat szervez annak érdekében, hogy a környezettudatos gondolkodás a lehető legtöbb embert elérjen. Bemutatta többek között, hogy a Nemzeti Alaptanterv milyen ajánlásokat tartalmaz a fenntarthatóság népszerűsítéséhez. Áprilisban az iskolákban lehetőség van arra, hogy fenntarthatósággal kapcsolatos témahetet tartsanak, a lehetőséggel egyre több iskola él. A Minisztérium által gondozott programok többek között: Ötkukás Játékok, Te Szedd!, Zöld Klaviatúra, Tiszai PET Kupa, stb.

Előadásának végén kiemelete, hogy a helyi problémákra helyi megoldásokat kell találni. A Minisztérium segíteni tud a kommunikációban, a tudatosság növeléséhez szükséges programok megszervezésében, de a legfontosabb az, hogy a helyi közösségeknek legyen saját zöld forgatókönyvük, amely alapján a helyi kérdésekre helyi válaszokat tudnak adni.

 

Libor Mária, a Ravazdi Erdészeti Erdei Iskola képviseletében előadást tartott a natúrpark területén, az Erdészet által szervezett gyermekprogramokról. Kiemelte, hogy a gyermekek környezettudatosságnak felébresztése nagyon könnyű, csak a megfelelő eszközöket szükséges használni, ami elsősorban az élményt adó program. Az Erdészet együttműködik a Széchenyi István Egyetemmel, melynek az erdei iskola az egyik gyakorlati helyszíne. A Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesülettel való együttműködés keretében szemléletformáló füzeteket készítettek, melyet az erdei iskolai programok alkalmával használnak.

Both Hedvig a szlovákiai Dunamente Helyi Akciócsoport képviseletében beszámolt arról, hogy az Akciócsoport működésében az utóbbi időszakban számos változás állt be, a legfontosabb, hogy működésükhöz a közeljövőben anyagi források is rendelhetőek lesznek. Az akciócsoport területe 13 csallóközi településre terjed ki, de több kiemelt rendezvényt már egy nagyobb térség vonatkozásában szerveztek meg, amely kiterjed pl. Mátyusföldre is. A térség helyi kistermelőinek összefogásához a Dunamente nevet, mint brand-et vezetik be. Jelenleg 10 kistermelő vesz részt az alakuló folyamatban és a Dunamente brand logójának kialakításában.

Konferenciát szerveztek a térség civil szervezeteinek, önkormányzatainak és vállalkozóinak tájékoztatása érdekében, melyen bemutatták azt a négypilléres modellt, melyek mentén a térség hosszú távú fejlesztését elképzelik. A négy pillér teljes azonosságot mutat a hazai natúrparkok működésének alapját képező 4 pillérrel.

Józsa Tamás, a Győri Műszaki SZC Hild József Építőipari Szakgimnáziumának igazgatója a középiskolások számára szervezett népi építészettel kapcsolatos felmérőtáborok tapasztalatait mutatta be. Előadásában kifejtette, hogy a gyermekek, fiatalok bevonása értelmes feladatok adásával nem lehetetlen, de nehéz olyat kínálni, amely versenyezni tud az elektronikai eszközökkel. Jó példaként említette annak a természetes anyagokból készülő ház felépítését, melyet a későbbiekben a gyerekek nyári lakhelyként használtak. Az iskola által szervezett táborokban a hagyományos, népi építészeti technikát tanítják a gyermekeknek, minden egyes munkafolyamatba bevonva őket.

 

A következő EFOP szakmai rendezvényt előreláthatólag Oszkóban szervezzük, július közepén, melynek keretében a Hegypásztor Körhöz köthető környezeti neveléssel és fiatalokkal kapcsolatos jó gyakorlatokat ismerhetjük meg.

Forrás: irottko.hu
  |  

Híreink

  |  

Közösség

  |  

Natúrparkjaink

  • Írottkő Natúrpark
  • Vértesi Natúrpark
  • Pannontáj-Sokoró Natúrpark
  • Cserhát Natúrpark
  • Szatmár-Beregi Natúrpark
  • Hét Patak Gyöngye Natúrpark
  • Gerecse Natúrpark
  • Körösök Völgye Natúrpark


A honlap a Magyar Natúrpark Szövetség megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült.
(Projekt azonosító: NEA-UN-14-SZ-1227)

Pannontáj-Sokoró Natúrpark
Európai Szociális Alap