Szelektíven Szatmár-Beregben

Idén tavasszal a Szatmár-Beregi Natúrpark területén 5 iskola diákjai vehették részt szemléletformálással kapcsolatos rendezvényeken.

A „Szelektíven Szatmár-Beregben” című program a Földművelésügyi Minisztérium FM-LSZF/2018-01 azonosítójú, a hazai hulladékgazdálkodással kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatási rendszerből került finanszírozásra. A pályázati program kezelője az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a program szatmár-beregi megvalósítója a Szabolcs-Szatmár-Beregi Természet és Környezetvédelmi Kulturális Értékőrző Alapítvány.

 

 


A program keretében a Szatmár-Beregi Natúrpark 5 iskolájában (Csaroda, Csegöld, Kölcse, Nagyszekeres és Rozsály) zajlottak a rendezvények. Az öt iskolában azonban ennél lényegesen több település diákjai találkozhattak a hulladékgazdálkodással, a fenntartható használattal és a környezetvédelem sokoldalúságával. Több, hiszen a csarodai iskolába járnak a csarodaiak mellett barabási, beregsurányi, gelénesi, márokpapi, tarpai és vámosatyai gyerekek. A kölcsei iskolába járnak a kölcseiek mellett a fülesdi és a sonkádi diákok. A nagyszekeresi iskolába járnak még a kisszekeresi, a zsarolyáni és a nemesborzovai gyerekek. A rozsályi iskolába járnak a rozsályiak mellett a tisztabereki iskolások. Azaz az 5 iskolában 18 településről több mint száz iskolás vett részt az iskolai/tantermi és a terepi programokon.


Az iskolákban tartott ún. tantermi programok összességében 4 nagyobb szemléletformáló program köré csoportosultak:
-          hulladék - takarékosság, szelektív gyűjtés, újrafelhasználás,
-          víz – takarékosság, újrafelhasználás, természetese vizek védelme,
-          elektromos áram – takarékosság, áramtermelés,
-          fenntarthatóság otthon – komposztálás, takarékosság, újrafelhasználás.

 


A tantermi foglalkozásokat terepi, kültéri programok egészítették ki. Ezek keretében gyakorlatban is bemutatásra, kipróbálásra, megtapasztalásra kerültek az elméletben megismert újdonságok.
Az iskolai csoportok (és így az iskolai közösségek) néhány az elsajátított ismeretekhez kapcsolódó (szelektív kuka, palackprés, környezetismerettel kapcsolatos könyvek és társasjátékok, komposztáló láda) tárgyat, felszerelést is kaptak – természetesen használatra.


A program mintegy záró rendezvénye egy, a nagyszekeresi iskolában lebonyolított vetélkedő, ahol a különböző tanulmányi csoportok adtak számot az új ismeretekről, tapasztalatokról. A vetélkedőn már a cégénydányádi iskola csoportja is részt vett. Ők a programunk megvalósítása során (hallva annak sikerességét) csatlakoztak a résztvevőkhöz.
Amellett, hogy a vetélkedő minden résztvevője (gyerek, kísérő, pedagógus egyaránt) új ismeretekkel gazdagodott, különféle ajándékokat is kaptak a megérdemelt díjak mellett.

 

 


A projekt a Földművelésügyi Minisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.

 

Forrás: irottko.hu
  |  

Híreink

  |  

Közösség

  |  

Natúrparkjaink

  • Írottkő Natúrpark
  • Vértesi Natúrpark
  • Pannontáj-Sokoró Natúrpark
  • Cserhát Natúrpark
  • Szatmár-Beregi Natúrpark
  • Hét Patak Gyöngye Natúrpark
  • Gerecse Natúrpark
  • Körösök Völgye Natúrpark


A honlap a Magyar Natúrpark Szövetség megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült.
(Projekt azonosító: NEA-UN-14-SZ-1227)

Pannontáj-Sokoró Natúrpark
Európai Szociális Alap