Tájséták országszerte a Táj Nemzetközi Napján

Idén második alkalommal szerveztek tájsétákat a hazai natúrparkok a Nemzetközi Tájnaphoz (október 20.) kapcsolódóan.A tavalyi évhez képest idén többen, mintegy 700-an vettek részt a rendezvényeken, szerencsére az időjárás is kedvezett az Európai Táj Egyezményhez kapcsolódó Tájnap méltó megünnepléséhez.

 

Ízelítő a programokból:

A Pannontáj-Sokoró Natúrparkban a Vörös Barátok várához tartó túrán mintegy 250 fő vett részt, de a tényői óvodások is aktívak voltak. A Natúrpark területén Sokorópátkáról, Fenyőfőről, Láziból és Tényőről indultak vezetett séták.

 


A Vértesi Natúrparkban 16 km-es tájsétán vehettek részt a túrázók. 36-an gyalogolták végig a távot. A túra Várgesztesről indult, a Zsigmond-kő érintésével érkeztek a Mátyás-forráshoz, majd a Sárkánylyuk-völgyön a Hirczy-emlékműhöz. A séta utolsó állomása a Fáni-völgyben található Ördög-szószék volt.

 


Az Írottkő Natúrparkban Kőszegen a városszéltől a zártkerteken keresztül a védett területekig vezetett az a tájséta, amelyen a természeti értékekkel és három fejlesztési projekttel is ismerkedhettek a résztvevők. A túrázók a Hidegvölgy felújítás előtt álló útján végigsétálva felkeresték a leendő városi szőlő- és gesztenyeültetvényt, majd a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete épülő szőlőfeldolgozóját, végül az Alpannonia pályázatban felújítás alatt álló Trianoni-keresztet valamint a Koronaőrző-bunkert. Jövő ősszel ismét útra kelnek, immár a befejezett fejlesztésekhez.

 


Hollókőről is indult egy csapat túrázó a Cserhát Natúrpark legszebb panorámájának felkutatására. Zsunypusztát elhagyva, Garábon át jutottak el a Tepkére, majd a Bableves Csárdához. Hangulatos dombokon, legelőkön, tölgyerdőben vándoroltak végig, a kilátótoronnyal koronázott Tepke csúcsáig, ahonnan káprázatos körpanoráma nyílik a palóc vidékre, a Cserhát és a Mátra hegyeire, a nógrádi dombokra.


A Kapos-hegyháti Natúrpark területén a mintegy 60 résztvevő négy helyszín közül választhatott: Döbrököz, Kurd, Závod és Dombóvár településeken szerveztek szőlőhegyi tájsétákat.


A leendő Tápió Natúrpark területén szervezett „Két Tápió Köze túrán” 42-en vettek részt, sokan jöttek a környező településekről (Tápióság, Sülysáp, Tápiószentmárton, Nagykáta, Farmos, Tápiószele), de a csapat egy harmada Ceglédről, Jászberényből és Budapestről érkezett.

 

 

A tervezett Budakörnyéki Natúrpark területén a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány Budakeszi Herbáriumában vehettek részt tájsétán.
A nyitott tájműhely két egyetemi tárgyat is érintett egyrészt a tájökológia, másrészt a dendrológia témakörét, a résztvevők, körülbelül 20 fő az egyetemi csoport tagjaival együtt járhatta végig a tájsétát, belekóstólva egy terepi óra hangulatába.
Az eseményt Debreczy Zsolt denrológus vezette, elöljáróban röviden bemutatta az alapítványt, majd egy térkép segítségével ismertette az eredet szerint (pl. kínai, amerikai) csoportosított növények elhelyezkedését. A Budakeszi Herbáriumban megőrzött egészen különleges taxonokat hűvös, de ugyanakkor kellemes reggeli séta közepette ismerhették meg a résztvevők. Sok érdekesség is elhangzott, például, hogy egy növény egyedfejlődésére a több 1000 évnyi tárolt memória, de az élete során tapasztalt jelenségek egyaránt hatnak, így fordulhat elő például, hogy ugyanannak a fajnak két különböző egyede más morfológiai tulajdonságokat mutat.

 


Az idén első alkalommal valósult meg a Hegyháti Tájoló tájnapi rendezvény, mely a Vasi Hegyhát több szőlőhegyét, nevezetességét kötötte össze programokkal, túrákkal, nyitott pincés borkóstolókkal, szőlőhegyi bemutató sétákkal. A legkisebbektől a legnagyobbakig, a helyiektől a fővárosiakig voltak a látogatók között, mintegy 200 főt mozgatott meg az eseménysorozat. A térség az idei évben kezdte el Vasi-Hegyhát-Rábamente Natúrpark előkészítését.

 

Az idei tájséták között rendhagyó módon lehetőség volt a tájépítészképzés nyitott terepi óráin, műhelyein is részt venni a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karának és a Magyar Natúrpark Szövetség együttműködésének köszönhetően.

Natúrparkjaink immár több mint két évtizede tevékenykednek az élő és élhető vidéki tájak erősítése érdekében. Tizenkét névhasználati címmel rendelkező natúrparkunk 262 település közösségeinek összefogásával az ország területének 7,8%-ára terjed ki (www.naturparkok.hu). A helyi hagyományokon alapuló, ugyanakkor a táj védelmében és a térségfejlesztésben is az innovatív megoldásokat kereső natúrparki közösségek száma évről évre örvendetesen gyarapszik - az idén már három vidéki térség (Szigetköz, Felső-Bácska és Homokhát, Kapos mente és Hegyhát) kapta meg a névhasználati címet a természetvédelemért felelős minisztertől.


Jelen programok az Európa Tanács 2000-ben, Firenzében elfogadott Európai Táj Egyezményhez kapcsolódóan kerültek megszervezésére.

Reményeink szerint a kezdeményezés további követőkre talál, és jövőre még nagyobb létszámmal tudjuk megszervezni a tájsétákat, ezzel is erősítve a táji örökségünk megőrzésének lehetőségeibe vetett hitet.

Köszönjük a szervezőknek a hosszú hétvégén végzett értékes munkát, és köszönjük a résztvevőnek, hogy velünk együtt ünnepeltek!
A lezajlott rendezvények részletei az alábbi linken érhetőek el:

https://www.naturparkok.hu/hireink/oktober-20-an-ujra-tajsetak-a-hazai-naturparkokban

Az Európai Táj Egyezménnyel kapcsolatos további információk:
https://www.coe.int/en/web/landscape

A Magyar Natúrpark Szövetség facebook-oldalán további információkat talál az egyes natúrparkok tevékenységeiről, programjairól, keresse fel oldalunkat! https://www.facebook.com/magyarnaturparkok/

A tájnapi tájséták a hazai natúrparkok és natúrparki kezdeményezések, valamint e térségek és közösségek tervszerű fejlesztéséért tevékenykedő országos szervezetek összefogásával valósulnak meg. A programok országos szintű kommunikációjában az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya, a Magyar Natúrpark Szövetség, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. is részt vesz.

Forrás: irottko.hu
  |  

Híreink

  |  

Közösség

  |  

Natúrparkjaink

  • Írottkő Natúrpark
  • Vértesi Natúrpark
  • Pannontáj-Sokoró Natúrpark
  • Cserhát Natúrpark
  • Szatmár-Beregi Natúrpark
  • Hét Patak Gyöngye Natúrpark
  • Gerecse Natúrpark
  • Körösök Völgye Natúrpark


A honlap a Magyar Natúrpark Szövetség megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült.
(Projekt azonosító: NEA-UN-14-SZ-1227)