Tanulmányút és szakmai műhely az Írottkő Natúrparkban 2018. február 2-3.

Középpontban a natúrparkiskola

A Magyar Natúrpark Szövetség és a Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület február 2. és 3. között szervezte meg első két rendezvényét, az EFOP Transznacionális együttműködések – Együtt a fiatalokért! projekt keretében (EFOP-5.2.2-17-2017-00017).

A szakmai műhelymunka során köszöntőt mondott Básthy Béla (elnök, Magyar Natúrpark Szövetség) és röviden ismertette a projektet Székely Rita (elnök, Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület).

Kóródi Blanka (természetvédelmi tájegységvezető, Őrségi Nemzeti Park) előadásában nagy hangsúlyt kapott, hogy a gyermekek szemléletformálásának egy legfontosabb eszköze az élményszerű tapasztalat, ezért keresik azokat az alkalmakat, melyek során a Nemzeti Park napi tevékenységeibe vonhatják be a gyerekeket (pl. madárkórház tevékenységei, önkéntes akciók az inváziós gyomnövények gyérítse érdekében).  

Bogáti András (alelnök, Írottkő Natúrparkért Egyesület, önkéntes túravezető) előadása az élményszerű túravezetésről szólt, részletesen bemutatta a minden évben, gyermeknaphoz kapcsolódó Mesetúra programot, melynek során jelmezben indulnak útnak, és a túra során a résztvevőknek lehetőségük van egy kitalált és ad hoc szerveződő mese kereteit tovább szőni.

Varga László (erdei iskolai referens és közjóléti előadó, Szombathelyi Erdészeti Zrt.) a stájer házi erdészeti  erdei iskola  környezeti nevelési programját mutatta be, illetve áttekinthettük az erdei iskola, illetve az erdészet környezeti neveléssel kapcsolatos történeti előzményeit.

Bakos György  Írottkő Natúrparkért Egyesület)– az egyesület környezeti nevelési programját, elsősorban a kőszegi Natúrbolt, Gyógy  – és fűszernövénykerthez kapcsolódóan. Fontos, hogy a gyermekek minél hamarabb részt vehessenek a kert gondozásában, közel kerülhessenek a termékek helyben való előállításának élményéhez.

Thomas Böhm (nemzetközi projektekért felelős menedzser, Regionalmanagement Burgenland) előadása során megismerhettük a burgenlandi natúrparkok tevékenységeit, érdekes statisztikákat hallhattunk a natúrparkokat látogatók preferenciáiról. Bemutatta a PaNaNet+ projektet, illetve egy olyan programot, melynek keretében Ausztria szinte teljes területéről várnak résztvevőket (Pannon Természeti Élmény napok áprilisban). A program alapvetően arra az adottságra épít, hogy Ausztria legnagyobb részén áprilisban még tél van, de Burgenlandban már „megélhető” a tavasz.

Franz Handler (elnök, Osztrák Natúrpark Szövetség) előadásában bemutatásra került az osztrák natúrparkiskolai modell. A modell kritériumrendszerének kidolgozását a Szövetség valósította meg, jelenleg Ausztriában 103 natúrpark iskola működik. A modell sikerének egyik bizonyítéka, hogy a rendszer átvételét több európai ország is fontolgatja, illetve az, hogy az e rendszerben felnőtt gyermekek jó része néhány éves tapasztalatgyűjtő időszak után visszatér szülőföldjére.

A rendszer kompatibilis az országos tantervvel, az egyéb környezeti szempontokat érvényesítő iskolai rendszerekkel (pl. ökoiskola). Ezek mellett és ezekkel együtt a natúrparkiskolai rendszer keretbe foglalja a fiatalok szemléletformálásához köthető tevékenységeket, szervezesen beintegrálja a fiatalokat a natúrparkok tevékenységeibe, a velük foglalkozó felnőttekkel együtt (tanárok, szülők).

A tanulmányút során a résztvevő natúrparkok szakembereinek lehetőségük nyílt arra, hogy az Írottkő Natúrpark környezeti nevelési programjában szereplő helyszíneket végigjárva egyeztessenek a résztvevő külföldi szakértőkkel, más hazai natúrparkok szakembereivel az általuk alkalmazott környezeti neveléssel kapcsolatos módszerekről.

A beszélgetések során a hazai szakemberek számára nyilvánvalóvá vált, hogy a hazai natúrparkok környezeti nevelési tevékenyégei sokban hasonlítanak az ausztriai natúrparkiskolai rendszer keretein belül végzett tevékenységekre, de Ausztriában egy egységesen, jól felépített rendszer keretei között valósulnak meg a programok, melyeket sokkal hatékonyabb (egységes) kommunikáció és dokumentálás követ, és a színvonal fenntartását folyamatos, de nem túl szigorú ellenőrzéssel garantálják.

(Fotó: Dr. Kiss Gábor)