Új natúrparki értékek Tolna Megye Értéktárában

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság november eleji ülésén megszületett döntése alapján a Tolna Megyei Értéktár (www.kincsestolnamegye.hu) három kategóriában újabb 13 értékkel gyarapodott, melyek közül kettő hazánk legújabb táji léptékű, közösségi alapú összefogásának, a Kapos–hegyháti Natúrparknak (www.kaposhegyhatinap.hu) a működési területén található.

Kulturális örökség kategóriában került be a megyei értéktárba a Lengyeli kultúra. A Dunántúl jelentős részén a késő neolitikum végét és a kora rézkor elejét meghatározó Lengyeli kultúrát Wosinsky Mór az általa 1882-től feltárt őskori temető sírjaiban és a hozzá tartozó településen talált leletek alapján különítette el, és nevezte el a közeli Lengyel községről, ahol a terület akkori birtokosainak, az Apponyi családnak a kastélya áll. A Lengyeli kultúra a kőkor és a rézkor határán tényleges elterjedési területén is túlmutatóan meghatározó hatással volt egész Közép-Európa őskori történelmének alakulására, így régészeti anyagának feltárása, elkülönítése az egyetemes kulturális örökségnek is kiemelten fontos része.


Természeti környezet kategóriában került be Tolna Megye Értéktárába a kurdi földtani alapszelvény és ősmaradványai. Az alig 1100 lélekszámú Tolna megyei kistelepülés, Kurd neve nem ismeretlen a geológus szakemberek előtt. Országos, sőt nemzetközi szintű ismertségét a területén előforduló agyagos-homokos kőzeteknek és az azokból előkerült, mintegy 8-7 millió éves ősállatok maradványainak köszönheti. Több, a tudomány számára új puhatestűfajt írtak le innen. Közülük egy csigát, a Viviparus kurdensis nevű fiallócsigafajt a faluról neveztek el. A feltárások egyikét – mivel országos szinten a legjobban képviseli e földtani képződményt – földtani alapszelvénnyé nyilvánították.
A natúrparki egyesület mind a Lengyeli kultúra leleteit rejtő Sánci-tetői őskori erődített telep, mind a kurdi földtani alapszelvény környékére rendszeresen szervez tájsétákat, amely alkalmak során neves régész, illetve geológus és geográfus szakemberek mutatják be az érdeklődőknek e jeles helyeket.
A megyei értéktárba újonnan bekerült natúrparki értékeket a Kapos–hegyháti Natúrpark Egyesület, mint a Kapos–hegyháti Natúrparki Tájegységi Értéktár működtetését ellátó szervezet terjesztette fel a megyei értéktár bizottság felé. A közeljövőben várhatóan új elemekkel bővül a 2017-ben hazánkban elsőként létrehozott natúrparki tájegységi értéktár is.

 

Forrás: irottko.hu
  |  

Híreink

  |  

Közösség

  |  

Natúrparkjaink

  • Írottkő Natúrpark
  • Vértesi Natúrpark
  • Pannontáj-Sokoró Natúrpark
  • Cserhát Natúrpark
  • Szatmár-Beregi Natúrpark
  • Hét Patak Gyöngye Natúrpark
  • Gerecse Natúrpark
  • Körösök Völgye Natúrpark


A honlap a Magyar Natúrpark Szövetség megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült.
(Projekt azonosító: NEA-UN-14-SZ-1227)

Pannontáj-Sokoró Natúrpark
Európai Szociális Alap