Vendégségben a Hegypásztor Körnél

A Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület és a Magyar Natúrpark Szövetség közös projektje (EFOP-5.2.2-17-2017-00017 Együtt a fiatalokért!) keretében szerveztük meg szakmai műhelyünket és a hozzá kapcsolódó tanulmányutat Oszkóban, a Hegypásztor Kör főhadiszállásán.

 

Július 12-én a szakmai műhely keretében elsőként Kovács Istvánt, a Hegypásztor Kör elnökét hallgathattuk meg, előadásában bemutatta az egyesület mintegy 30 éves értékőrző tevékenységét.

A térség jellegzetességét a szőlővel beültetett domboldalak adják, melyek a középkor óta folyamatosan művelésben voltak. A szőlőhegyek lakossága a „történelemi zivatarok” hatására megfogyatkozott, így a szőlőskertek, gyümölcsösök pusztulni kezdtek. 1986-ban egy fiatalokból álló társaság elhatározta, hogy az oszkói szőlőhegyen felszámolják a bozóttengert és rendbe hozzák a présházakat. Az építőtáborok során több épületet renkonstruáltak, a fiatalok több régi mesterséget is kitanultak. A szőlőhegyi értékmentés azóta is rendületlen a Vasi-Hegyháton, a közösségi kezdeményezések olykor különböző pályázati támogatások által is tovább lendülnek. A szőlőhegyi munka sok fiatal számára érdekes, a Hegypásztor Kör számára mindig fontos volt, hogy a fiatalok számára olyan lehetőségeket kínáljanak, melyek keretében jó közösségben, értékteremtő munkában vehetnek részt. Az oszkói szőlőhegyen 1988 óta vannak néprajzi táborok, 2013 óta a Nagyapám Háza program keretében valósultak meg építőtáborok. A 2017-ben a Sárkollektívával létrejött partnerség keretében zsúpkészítő táborokat szerveznek az ország több pontján, illetve Vályogfesztivál megszervezésére is sor került.

2017-ben a Hegyháton gazdakör alakult, de aktív a Vasi-Hegyháton Újrakezdők Csoportja is. 2017 nyarán került megszervezésre a Gyüttment Fesztivál, melynek keretében 4 nap alatt mintegy 70 program volt a vidéki élet szépségeiről és nehézségeiről.

A térségi együttműködő partnerek részéről ez év elején született meg az a döntés, hogy az együttműködést natúrparki keretek között kívánják tovább vinni, ezzel is keretet adva annak a szerteágazó tevékenységi körnek, ami Oszkóban és a Vasi-Hegyháton megvalósul.

Kevy Albert az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság részéről bemutatta a Nemzeti Park keretein belül végzett ökoturisztikai és szemléletformálással kapcsolatos munkáját. A gyerekekkel kapcsolatban előadásának egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy a gyermekek számára a lehető legtöbb tudást élményeken keresztül lehet átadni. Az ökoturizmus legmarkánsabban ezidáig az iskolai csoportok számára szervezett erdei iskolai foglalkozásokat jelentette, mára a családokra fókuszáló turisztikai fejlesztések válnak egyre népszerűbbekké.  Gyermekeket célzó, környezeti nevelési programok: Őrségi Lepkekaland, Őrségi kerek-perec sütés, tökmagolaj-ütés, BISEL biológiai vízminőség vizsgálatok végzése gyerekek bevonásával, ismeretterjesztés az ehető gyógy- és fűszernövényekről, túrák szakvezetéssel.

Jana Menkynová, szlovákiai szakértőnk, a DAPHNE nevű, környezeti neveléssel foglalkozó, civil szervezeteket tömörítő ernyőszervezet képviseletében a Pozsony környékén jellemző környezeti nevelési programokat mutatta be. Előadásában hangsúlyozta, hogy Szlovákiában kevés olyan helyszín van, ahol a fiatalok, gyermekek számára komplex, szemléletformálással kapcsolatos programokat lehet szervezni, amelyek megfelelő eszköztárral fel vannak szerelve.

Előadásában bemutatott számos, különböző projektek keretében kifejlesztett szemléltető eszközt, albumokat, állatokat imitáló játékokat.

Fontosnak tartja, hogy azokat a felnőtteket is folyamatosan továbbképezzék, akik a gyerekek szemléletformálásával foglalkoznak. Fontos, hogy számukra is folyamatosan mutassanak olyan újdonságokat, amely segít a motiváció fenntartásában, így biztosítható, hogy a gyermekeknek hiteles információval szolgálhassanak.

Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke előadásában ismertette a négyoldalú natúrparki koordinációs hálózat működését és aktualitásait. Röviden vázolta a natúrparkokat érintő törvényi szabályozás jelenlegi állapotát: jelenleg a kodifikáció zajlik, melynek az együttműködő partnerek által még véleményezhető változata valószínűleg ez év szeptemberére készül el.

Előadásában kitért arra, hogy jelenleg milyen natúrpark kezdeményezéseket tartunk számon: Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark, Kapos-Hegyhát Natúrpark, Zselici Ezüsthárs Natúrpark (a név nem végleges), Tápió Natúrpark, Budakörnyéke Natúrpark, Vasi-Hegyhát-Rábamente Natúrpark (a név nem végleges), Bükkaljai Natúrpark, Zalai-dombhátak–Balaton Natúrpark. E szervezetek munkáját a natúrpark cím elnyerése érdekében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Natúrpark Szövetség segíti.

Az előadások után Ötletbazárt tartottunk, melynek során a résztvevőkkel a projekt keretében elkészítendő szakmai-módszertani összegző anyagban kidolgozandó jó gyakorlatokat soroltuk fel.

Július 13-án pénteken a szőlőhegyen vezetett séta során a résztvevők megismerhették a Hegypásztor Kör Erdei Iskola tevékenységét, az egyesület elnöke bemutatta a szabadtéri szemléltető eszközöket, és részletesen beszámolt az erdei iskolai foglalkozások módszertanáról.

A délelőtt során további két előadót is meghallgathattunk: Boda Adrienn, a Zalai Hazatérők Egyesülete részéről beszámolt az egyesület fiatalokat és gyerekeket mozgósító, szemléletformáló tevékenységéről. Előadásában kiemelte, hogy tevékenységük lényege nem az, hogy a fiatalokat mindenképpen szülőfalujukban tartsák, hiszen ma ez a legtöbb fiatal számára nem kecsegtet sok előnnyel. A fontos az, hogy a fiataloknak kötődésük legyen a szülőhelyükhöz. A kötődés a későbbiekben bármilyen formában megnyilvánulhat: akár abban, hogy hazaköltözik, akár abban, hogy munkája során a szülőhelye számára is előnyös döntéseket hoz, stb.

Az előadó kiemelte, hogy a mai „Z generációt” a modern kommunikációs eszközök nélkül motiválni lehetetlen, nagyon fontos, hogy érdekes videók készüljenek az elvégzett tevékenységekről.

Bihari Ádám, a Hagyományos Házépítő Kft. részéről beszámolt a Nagyapám Háza programról, amelyet egy építészhallgatókból és már végzett fiatal építészekből álló társaság 2012 óta gondoz. Az ország több pontján szerveznek táborokat, Oszkóban alapvetően a zsúptetőkészítés technikáját lehet elsajátítani. (A rendezvény ideje alatt zajlott az idei Zsúpkészítő tábor.) Bihari Ádám kiemelte, hogy egyik küldetésének érzi, hogy a hagyományos építészeti technikáknak visszaadják azt a megbecsülést, amit megérdemel.

Hangulatvideók a Nagyapám Háza táborokról:

https://www.youtube.com/watch?v=d0UWNovFtyk&t=2s

https://www.youtube.com/watch?v=xA-ciQMabSY&t=31s

Az előadások után a résztvevők hosszan beszélgettek a fiatalok motiválásnak lehetőségeiről, a hagyományok modern köntösben való megjelenítéséről.

A kétnapos rendezvényen mintegy 20 fő vett részt, a hazai natúrparkok és natúrparkkezdeményezések képviseletében.

 

Forrás: irottko.hu
  |  

Híreink

  |  

Közösség

  |  

Natúrparkjaink

  • Írottkő Natúrpark
  • Vértesi Natúrpark
  • Pannontáj-Sokoró Natúrpark
  • Cserhát Natúrpark
  • Szatmár-Beregi Natúrpark
  • Hét Patak Gyöngye Natúrpark
  • Gerecse Natúrpark
  • Körösök Völgye Natúrpark


A honlap a Magyar Natúrpark Szövetség megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült.
(Projekt azonosító: NEA-UN-14-SZ-1227)

Pannontáj-Sokoró Natúrpark
Európai Szociális Alap