Vértesi Natúrpark - szakmai műhely és tanulmányút

A Pannontáj–Sokoró Közhasznú Egyesület és a Magyar Natúrpark Szövetség EFOP projektjének idei első tanulmányútjra a Vértesi Natúrparkban került sor.

A március első hétvégéjén zajló (az EFOP 5.2.2-17-2017-00017 – Együtt a fiatalokért! projekthez kapcsolódó) szakmai műhely célja volt, hogy a magyarországi natúrparkok tagjai és a hozzájuk kapcsolódó környezeti nevelésben jártas szakemberek megismerkedjenek a Vértesi Natúrpark környezeti neveléshez és a fenntartható gazdálkodási technikákhoz kapcsolódó gyakorlataival, valamint a tapasztalataikat megvitathassák hazai és külföldi szakértőkkel.


 
Az első nap indításaként Székely Rita, a Magyar Natúrpark Szövetség és Viszló Levente a Vértesi Natúrpark részéről köszöntötte a megjelenteket. Utóbbi előadásában a közalapítvány működését, legfontosabb tevékenységeit foglalta össze, valamint szólt a hamarosan végleges formában megjelenő Vértesi Natúrpark Monográfiája című könyvről is. Ezt követően Szalai Gábor a 2011-ben elindult Madárdalos Óvoda Programot mutatta be. A programban résztvevő, Vértesi Natúrpark területén működő óvodákba járó gyerekek számos élménnyel gazdagodhatnak olyan programoknak köszönhetően, mint a madárodú-kihelyezés, madármegfigyelés, gyűrűzés és vonuláskövetés, odútisztítás, madárfogás, vagy a ragadozómadár-bemutatás. Ezt követően Balázsi Péter a Boglártanya Erdei Iskola működését, programjait és tapasztalatait ismertette. Az erdei iskola célja, hogy az ide látogató gyermekek megismerjék a természeti környezetet és a háztáji környezeten keresztül részeseivé váljanak egy környezettudatos életmódnak. Az iskola számos programlehetőséget kínál az iskolásoknak.
 
Riesz Lóránt, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Nemzetközi Projektek Igazgatóságának vezetője előadásában bemutatta a Kft. tevékenységeit a natúrparkok működésének támogatása érdekében, emellett ismertette azokat a kapcsolódási pontokat, amelyekbe a natúrparkok eredményesen be tudnak kapcsolódni. Egyebek között kiemelte a közös rendezvényeket, szemléletformáló programokat, a projektek keretében létrejött hálózatokhoz való csatlakozást, valamint az adatgyűjtést és adatszolgáltatást a LIFE IP HUNGAIRY, LIFE IP GRASSLAND-HU, a Fűts okosan! kampány és a Vadonleső Program kapcsán. Végül ismertette, hogy miként tudnák alkalmazni – a LIFE Clim’Foot projekt  eredményei alapján – a szervezeti karbonlábnyom-számítást saját területükön a natúrparkok.
 
Az előadásokat követően lehetőség nyílt a Geszner Házban található Természettudományi Kiállítás megtekintésére, valamint a Boglártanya Erdei Iskola bejárására is.

 

Forrás: irottko.hu
  |  

Híreink

  |  

Közösség

  |  

Natúrparkjaink

  • Írottkő Natúrpark
  • Vértesi Natúrpark
  • Pannontáj-Sokoró Natúrpark
  • Cserhát Natúrpark
  • Szatmár-Beregi Natúrpark
  • Hét Patak Gyöngye Natúrpark
  • Gerecse Natúrpark
  • Körösök Völgye Natúrpark


A honlap a Magyar Natúrpark Szövetség megbízásából, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült.
(Projekt azonosító: NEA-UN-14-SZ-1227)

Pannontáj-Sokoró Natúrpark
Európai Szociális Alap